KOJE GRUPE MIŠIĆA RAZVIJA PLIVANJE

Plivanje spada u red najlepših i najzdravijih sportova za razvoj ljudskog tela i organizma u celini. Plivanje je sport koji uključuje širok spektar mišićnih grupa, a zahvaljujući otporu vode mišići moraju jače da "rade", pa tako postaju snažniji i dobijaju bolji tonus. Pola sata aktivnosti u vodi vredi kao 45 minuta iste aktivnosti na suvom. Većina mišića u telu radi na različite načine. U vodi nema naglih pokreta, celo telo, svaki mišić pruža otpor vodi, a kosti i ligamenti ne trpe opterećenje. Zbog toga je rizik od povreda vrlo nizak i koristi (prednosti) su brojne. Kada se tehnike plivanja pravilno izvode, mišići se produžavaju i povećava se njihova fleksibilnost. Stoga, većina profesionalnih plivača ima široka ramena i izuzetno toniranu građu.

Iako se za svaki potez u plivanju koriste različite grupe mišića, kod svih plivača će se razviti sledeći mišići:

Grupe mišića angažovane tokom izvođenja slobodnog i leđnog stila

ruke: thenars (mišići ruku), brachioradialis (unutrašnji mišići podlaktice), flexor digitorum profunds (mišići prednje strane podlaktice), biceps, triceps (mišići nadlaktuce), deltoid (mišići ramena)
vrat: sternocleidomastoid (vratni mišići)
trup: pectoralis (grudni mišići), serratus anterior (mišići na bočnoj strani grudnog koša), external oblique (spoljni kosi ili bočni trbušni mišić), rectus abdominus (trbušnjaci), latissimus dorsi (leđni mišići), trapezius, spinus erectus (mišići koji čine potporu kičme), teres major, teres minor, rhomboid major, rhomboid minor (svi mišići ramena), gluteus maximus (veliki sedalni mišić)
noge: quadriceps (mišić prednje strane natkolenice), hamstrings (mišić zadnje strane natkolenice), gastrocnemis (mišić zadnje strane potkolenice), tibialis anterior (mišić prednje strane potkolenice), flexor digitorum brevis (mišiči stopala)

Grupe mišića angažovane leptir stilom

Grupe mišića angažovane prsnim stilom

I za kraj teksta treba spomenuti neizostavni i najvažniji mišić u telu, a to je srce! Plivanje, od 45 minuta tri puta nedeljno, jača srčani mišić tako što brže pumpa krv, što povećava cirkulaciju krvi, a ona blagotvorno deluje na zdravlje celokupnog organizma.

Dakle, plivanje ne samo da jača srčani mišić i povećava izdržljivost, već i znatno umanjuje mogućnost pojave srčanih oboljenja u budućnosti.

uticaj-plivanja-na-razvoj-misica-swim-way-beograd

Termine i cene škole plivanja Swim Way možete videti na Početnoj stranici u sekciji "LOKACIJE" klikom na bazen koji Vas zanima.